Składniki
Cukier,
barwniki: E101ii, E120, E133, E131,
Emulgator: E433.
Barwniki zawarte w produkcie są w ponad 90% naturalne.
Przygotowanie i stosowanie
Barwienie lukrów z cukru pudru
Wymieszać cukier puder z bardzo małą ilością wody.
Następnie dodawać barwnik spożywczy, aż do uzyskania żądanego koloru.
Jeśli to konieczne można dodać inną ciecz (płyn) np. sok z cytryny aby otrzymać wymaganą konsystencję.
Barwienie marcepanu/ deserów
Rozpuścić 1 łyżeczkę cukru pudru w 1/2 łyżeczki wody.
Do tej masy dodawać barwnika spożywczego, aż do uzyskania żądanego koloru.
Następnie wymieszać mieszankę do marcepanu/ deseru.
Kwas cytrynowy i inne
Uwaga: kwasy owocowe zawarte w niektórych produktach mogą znacznie wpływać na odcienie barwników spożywczych. Można tego uniknąć: należy najpierw rozpuścić barwnik w niewielkiej ilości wody a następnie dodać go do kwaśnych cieczy albo do deserów.
Barwników Brauns-Heitmann można używać do zimnych i ciepłych potraw.
Nie gotować, naturalne barwniki mają tendencję do zmiany koloru.
Kraj
Kraj pochodzenia - Niemcy
Adres producenta
Wyprodukowano w Niemczech przez:
BRAUNS-HEITMANN GmbH & Co. KG
Lutkefeld 15 D-34414 Warburg
Dystrybutor:
FLICO Sp. z o.o. S.K.,
ul. Słoneczna 8a,
60-286 Poznań
www.brauns-heitmann.pl
Adres zwrotny
FLICO Sp. z o.o. S.K.,
ul. Słoneczna 8a,
60-286 Poznań
www.brauns-heitmann.pl