Tekst dotyczący alergenów
Możliwa obecność GLUTENU i MLEKA.
Składniki
skrobia kukurydziana
aromaty
skrobia ziemniaczana
cukier palony
Marka
Dr. Oetker
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Budyń w proszku.
Dodatkowe informacje
Więcej przepisów oetker.pl
Zalecenia dla alergików
Mleko - Może zawierać
Zboża zawierające gluten - Może zawierać
Przygotowanie i stosowanie
Na 0,5 l mleka
1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając 2 łyżki (30 g) cukru.
2. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj.
3. Gotowy budyń wlej do salaterek. Budyń można spożywać na ciepło lub na zimno.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jednostka sprzedażowa
Wysokość - 162
Szerokość - 114
Głębokość - 9
Rodzaj opakowania
Typ - Saszetka
Adres producenta
DR. OETKER POLSKA SP. Z O.O.,
ul. Adm. Dickmana 14/15,
80-339 Gdańsk
Adres zwrotny
DR. OETKER POLSKA SP. Z O.O.,
ul. Adm. Dickmana 14/15,
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta,
tel.: 801 100 700
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl,
www.oetker.pl
Adres kontaktowy
ul. Adm. Dickmana 14/15,
80-339 Gdańsk
Kontakt
DR. OETKER POLSKA SP. Z O.O.
O producencie
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Dodatki
Smaki / Aromaty - Zawiera
Przepisy
Kostka toffi bez pieczenia
Składniki:
- 380 g herbatników
- 500 g masy kajmakowej
- 700 ml mleka
- 100 g masła
- 2 budynie smak Toffi Dr. Oetkera
- 100 ml śmietanki 30 % tł.
- 200 g czekolady mlecznej
- 200 g solonych orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
Formę 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami. Podgrzej połowę porcji masy kajmakowej i rozsmaruj na herbatnikach. Wyłóż kolejną warstwę herbatników. 500 ml mleka przelej do garnka, dodaj drugą połowę masy kajmakowej oraz masło. Wymieszaj i zagotuj. Na końcu dodaj wymieszane w pozostałej porcji mleka budynie. Ponownie zagotuj do zgęstnienia. Jeszcze ciepły budyń przelej na ciasto, wyłóż kolejną warstwę ciasteczek. Śmietankę podgrzej i zalej nią połamaną czekoladę. Odstaw na kilka minut, po czym wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylej na ciasto, posyp orzeszkami i odstaw na noc do lodówki.
Telefon kontaktowy
801 100 700
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje.
Email kontaktowy
serwis@oetker.pl
Adres internetowy
www.oetker.pl
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2 % tł.) 100 g | 1 porcja = 142 g | (%*) |
---|---|---|---|
Energia | 381 kJ | 542 kJ | 6 % |
Energia | 90 kcal | 128 kcal | 6 % |
Tłuszcz | 1,8 g | 2,5 g | 4 % |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 1 g | 1,5 g | 8 % |
Węglowodany | 16 g | 22 g | 8 % |
w tym Cukry | 9,6 g | 14 g | 16 % |
Białko | 3 g | 4,3 g | 9 % |
Sól | 0,11 g | 0,15 g | 3 % |
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje. | |||
1 porcja = około 142 g | |||
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |