Składniki
maltodekstryna
skrobia PSZENNA
cukier
MLEKO odtłuszczone w proszku
emulgatory (sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego, stearoilomleczan wapnia)
aromat
mąka PSZENNA
substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu)
Marka
Dr. Oetker
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Biszkopt - Ciasto biszkoptowe w proszku.
Cechy
+ przepisy na ciasta
Opis produktu
Biszkopt to wygodne rozwiązanie zarówno dla osób stawiających pierwsze kroki w pieczeniu, jak i tych bardziej doświadczonych, ceniących sobie ułatwienia w kuchni. Dodaj świeże jaja i wodę, zmiksuj, upiecz i puszysty biszkopt gotowy! Teraz wystarczy puścić wodze fantazji i zastosować jeden z przepisów podanych na opakowaniu. Zawsze ten sam efekt: zaskakujące smakiem ciasto i radość Twoich bliskich.
Warto wiedzieć...
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.
Pozostałe informacje
100 g zawiera: energia 1170 kJ 277 kcal 14%*
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Zalecenia dla alergików
Pszenica - Zawiera
Mleko - Zawiera
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jednostka sprzedażowa
Wysokość - 189
Szerokość - 148
Głębokość - 56
Rodzaj opakowania
Typ - Zgrzewane
Adres producenta
Dr. Oetker Polska Spółka z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Adres zwrotny
Dr. Oetker Polska Spółka z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Adres kontaktowy
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Kontakt
Dr. Oetker Polska Spółka z o.o.
O producencie
Dr. Oetker wspiera Wioski Dziecięce
Informacje o dodatkach: pozostały tekst
Zgodnie z prawem: bez konserwantów
Dodatki
konserwanty - Nie zawiera
Przepisy
Dodaj:
do biszkoptu:
- 4 jaja
- 3 łyżki wody
do nasączenia:
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru
- 0,5 szklanki wody
do przełożenia:
- Krem do tortów lub Masę Śmietanową Dr. Oetkera (+ składniki do ich przyrządzenia)
Przepis na Tort biszkoptowy
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu
Piekarnik nastawić na temp. 180°C. Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać jaja i wodę. Całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 min. do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Pieczenie
Nałożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (ø 24 cm) i wstawić do podgrzanego piekarnika.
Temperatura: 180°C
Czas pieczenia:
- blaszka wysmarowana tłuszczem i posypana mąką: ok. 45 min
- blaszka wyłożona papierem do pieczenia: ok. 45-50 min
3. Przełożenie
10 min po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy. Po ostygnięciu przekroić na 2 lub 3 warstwy, nasączyć ponczem, przełożyć kremem lub masą śmietanową i udekorować owocami.
Smacznego!
Biszkopt jest doskonałą bazą do przygotowywania tortów, ciast z owocami i innych wypieków. Wystarczy dodać świeże składniki i zastosować dowolny przepis.
Tort czekoladowy (okrągła forma ø 24 cm)
Dodaj:
4 jaja, 3 łyżki wody, 2 łyżeczki kakao (ok. 15 g), 1 Masę Śmietanową Dr. Oetkera (smak czekoladowy), 1 Masę Śmietanową Dr. Oetkera (smak śmietankowy), 1000 ml śmietanki 30% tł., 1 mały słoik kremu czekoladowego, dekoracje, np. Kwiatki z opłatka Dr. Oetkera, poncz: 100 ml wiśniówki, 100 ml wody i 1 łyżka cukru.
Sposób przygotowania:
1. Z mieszanki biszkoptowej odsypać 1 łyżkę i wymieszać z kakao. Resztę mieszanki wsypać do miski, dodać jaja i wodę, miksować 5 minut, dodać wymieszane kakao i delikatnie wymieszać łyżką.
2. Do tortownicy ø 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia nałożyć ciasto. Piec 45-50 min w temp. 180°C.
3. Przygotować Masę Śmietanową (smak śmietankowy), następnie dodawać po łyżce krem czekoladowy, przestawiając mikser na wolne obroty.
4. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć ponczem. Na dolny blat nałożyć połowę kremu, przykryć 2. blatem, posmarować resztą kremu. Przykryć 3. blatem.
5. Przygotować Masę Śmietanową (smak czekoladowy) i posmarować nią górę i bok tortu. Wierzch udekorować masą i dekoracjami.
Ciasto z owocami i galaretką (blacha 25 x 35 cm)
Dodaj:
4 jajka, 3 łyżki wody, sok z 1 cytryny, Krem jogurtowy Dr. Oetkera, 150 g jogurtu naturalnego, 250 ml zimnej wody, 500-600 g owoców (truskawki, wiśnie itp.), 2 galaretki.
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt przygotować wg p. 1. sposobu przygotowania.
2. Nałożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką prostokątnej formy i upiec.
3. Ostudzone ciasto nasączyć sokiem z cytryny. Jeżeli brzegi ciasta będą odstawały od formy, należy je wyłożyć paskami tektury. Przygotować krem jogurtowy i nałożyć na wierzch ciasta.
4. Ułożyć owoce, a następnie zalać wychłodzoną, tężejącą galaretką (przygotowaną z 0,8 l wody), wstawić do lodówki do stężenia.
Więcej przepisów znajdziesz na www.oetker.pl
Telefon kontaktowy
801100700
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć
Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = około 41 g
Email kontaktowy
serwis@oetker.pl
Adres internetowy
www.oetker.pl
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | Wartośc odżywcza po przyrządzeniu 100 g | 1 porcja = 41 g g | (%*) |
---|---|---|---|
Energia | 1170 kJ | 480 kJ | 6% |
Energia | 277 kcal | 114 kcal | |
Tłuszcz | 4,8 g | 2,0 g | 3% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 1,6 g | 0,7 g | 4% |
Węglowodany | 51,2 g | 21,0 g | 8% |
w tym Cukry | 27,2 g | 11,2 g | 12% |
Białko | 7,0 g | 2,9 g | 6% |
Sól | 0,76 g | 0,31 g | 5% |
Ciasto można podzielić na 16 porcji. | |||
1 porcja = około 41 g | |||
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |