Tekst dotyczący alergenów
Możliwa obecność MLEKA.
Składniki
mąka PSZENNA
błonnik z cykorii
aromat
skrobia PSZENNA
sól
cukier
proszek do pieczenia (substancje spulchniające (difosforany węglany sodu), mąka PSZENNA)
Marka
Dr. Oetker
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mieszanka w proszku do wypieku babki o smaku cytrynowym.
Cechy
bez barwników
bez oleju palmowego
bez syropu glukozowego
Opis produktu
Warto wiedzieć...
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.
Zalecenia dla alergików
Pszenica - Zawiera
Mleko - Może zawierać
Przechowywanie
Najlepiej spożyć przed końcem - patrz spód torebki
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jednostka sprzedażowa
Wysokość - 186
Szerokość - 146
Głębokość - 66
Rodzaj opakowania
Typ - Torba
Adres producenta
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Adres zwrotny
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 585 111 001
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Adres kontaktowy
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Kontakt
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
O producencie
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Informacje dot. stylu życia
Nie zawiera oleju palmowego
Dodatki
Barwniki - Nie zawiera
Syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy - Nie zawiera
Smaki / Aromaty - Zawiera
Przepisy
Babka o smaku cytrynowym
Dodaj:
- 2 jaja
- 100 g margaryny (lub masła)
- 100 ml mleka (ok. 10 łyżek)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Piekarnik nastaw na temp. 180°C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, miękki tłuszcz i mleko. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Nakładanie do formy
Foremkę (dł. ok. 25 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do foremki.
3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: 180°C
Czas pieczenia: ok. 55-60 min (do suchego patyczka)
Uwaga: Po ok. 20 min pieczenia natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu udekoruj cukrem pudrem.
Babka Wielkanocna
Forma do pieczenia ok. 25 cm
Ciasto
Ciasto przygotuj wg p. 1 sposobu przygotowania. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki z kominem (⌀ ok. 20 cm). Piecz jak w przepisie podstawowym. Upieczoną babkę pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wyjmij ją z formy i polej lukrem.
Polewa
Utrzyj lukier z 1 łyżki soku z cytryny, 2 łyżek wody i 8 łyżek cukru pudru. Polej nim wystudzoną babkę. Wierzch posyp skórką startą z umytej i sparzonej cytryny.
Smacznego!
Muffinki
Formę do muffinek posmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papilotkami. Ciasto przygotuj wg p. 1 sposobu przygotowania i rozłóż równomiernie w formie lub papilotkach. Piecz na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika w temp. 180°C przez ok. 23-25 min (do suchego patyczka).
12 sztuk
Telefon kontaktowy
585 111 001
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć
Ciasto można podzielić na 16 porcji, 1 porcja = ok. 43 g
Email kontaktowy
serwis@oetker.pl
Adres internetowy
www.oetker.pl
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (margaryna 80 % tł., mleko 2 % tł.) 100 g | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (margaryna 80 % tł., mleko 2 % tł.) 1 porcja = 43 g | (%*) |
---|---|---|---|
Energia | 1405 kJ | 604 kJ | 7 % |
Energia | 335 kcal | 144 kcal | 7 % |
Tłuszcz | 14 g | 6 g | 9 % |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 3,9 g | 1,7 g | 9 % |
Węglowodany | 46 g | 20 g | 8 % |
w tym Cukry | 23 g | 9,7 g | 11 % |
Białko | 5,4 g | 2,3 g | 5 % |
Sól | 0,78 g | 0,34 g | 6 % |
Ciasto można podzielić na 16 porcji, 1 porcja = ok. 43 g | |||
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |