Składniki
proszek do pieczenia (substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), mąka PSZENNA)
cukier
sól
mąka PSZENNA
Tekst dotyczący alergenów
Możliwa obecność MLEKA.
Marka
Dr. Oetker
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mieszanka w proszku do wypieku ciasta kruchego.
Cechy
z przepisami na: szarlotkę, tartę z owocami, kruche ciasteczka
bez barwników, bez oleju palmowego, bez syropu glukozowego
Opis produktu
Ciasto kruche w proszku.
Zalecenia dla alergików
Pszenica - Zawiera
Mleko - Może zawierać
Przechowywanie
Najlepiej spożyć przed końcem - patrz spód torebki
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jednostka sprzedażowa
Szerokość - 146
Wysokość - 211
Głębokość - 28
Rodzaj opakowania
Typ - Torba
Adres producenta
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Adres zwrotny
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 585 111 001
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa
Nie należy spożywać surowego ciasta przed upieczeniem.
Adres kontaktowy
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Kontakt
Dr. Oetker Polska Sp. z. o.o.
O producencie
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Informacje dot. stylu życia
Nie zawiera oleju palmowego
Dodatki
Barwniki - Nie zawiera
Syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy - Nie zawiera
Przepisy
Szarlotka na kruchym cieście
Dodaj do ciasta:
- 100 g masła (lub margaryny)
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
Do nadzienia:
- 1 kg jabłek
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 60 ml wody (ok. 6 łyżek)
Sposób przygotowania:
1. Ciasto kruche
Piekarnik nastaw na temp. 175 °C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj miękkie masło lub margarynę, jajko i wodę. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. 1/3 ciasta włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. Resztę ciasta rozłóż w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formie (ø ok. 24 cm). Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez ok. 10-15 minut.
2. Nadzienie
Jabłka umyj, obierz i pokrój w grubszą kostkę. Dodaj cynamon, cukier, sok z cytryny i wodę, gotuj na średnim ogniu ok. 15-20 min aż jabłka nieco zmiękną. Ostudzoną masę jabłkową rozłóż równo na podpieczonym spodzie.
3. Górna warstwa
Na warstwę owoców zetrzyj resztę schłodzonego ciasta (tarka o dużych oczkach).
4. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: 175 °C
Czas pieczenia: ok. 45-50 min
Zamiast jabłek można użyć konfiturę (ok. 400 g) lub śliwki (500-600 g). Ciasto ze śliwkami najlepiej jest zrobić w prostokątnej formie (29 cm x 21 cm), wykładając spód całym ciastem kruchym, a następnie śliwkami.
Tarta z owocami
Forma ø 24 cm
Dodaj
- 1 jajko
- 100 g masła
- 500 ml śmietanki 30 % tł.
- 1 Budyń smak waniliowy Dr. Oetkera
- 90 g cukru
- 200 g owoców
Ilość ciasta kruchego wystarcza na przygotowanie 2 tart. Zagnieć ciasto z jajkiem i masłem. Podziel na 2 części. Jedną część zamroź, a gdy znów przyjdzie Ci ochota na upieczenie tarty, wystarczy rozmrozić ciasto. Piekarnik nastaw na temp. 180 °C. Formę wysmaruj masłem i wyklej pozostawionym ciastem, nakłuj widelcem i odstaw na 15 min do schłodzenia. Podpiecz w piekarniku na złoto przez ok. 20 min. W 1/2 porcji śmietanki rozmieszaj budyń, a drugą zagotuj z cukrem, do gorącego płynu dodaj śmietankę z budyniem i zagotuj do zgęstnienia. Gotowy budyń wylej równo na tartę, na wierzchu ułóż owoce np. świeże lub mrożone truskawki, borówki, maliny (nie rozmrażaj). Piecz przez ok. 25-30 min, w temp. 180 °C.
Smacznego!
Kruche ciasteczka
ok. 45 szt.
Dodaj
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
- mąkę do podsypania
- produkty Dr. Oetker do dekoracji
Zawartość opakowania wsyp do miski, zagnieć z masłem i jajkiem do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremek lub noża wycinaj ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posypać je grubym cukrem, orzechami itp. Piecz w nagrzanym piekarniku, w temp. ok. 180 °C przez ok. 10-15 min. Po ostudzeniu udekoruj produktami Dr. Oetkera.
Telefon kontaktowy
585 111 001
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć
16 porcji
Email kontaktowy
serwis@oetker.pl
Adres internetowy
www.oetker.pl
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (bez owoców, masło) 100 g | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (bez owoców, masło) 1 porcja = 36 g | (%*) |
---|---|---|---|
Energia | 1640 kJ | 590 kJ | 7 % |
Energia | 391 kcal | 141 kcal | 7 % |
Tłuszcz | 16 g | 5,8 g | 8 % |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 10 g | 3,6 g | 18 % |
Węglowodany | 54 g | 19 g | 7 % |
w tym Cukry | 19 g | 6,7 g | 7 % |
Białko | 6,7 g | 2,4 g | 5 % |
Sól | 0,75 g | 0,27 g | 5 % |
Ciasto można podzielić na 16 porcji, 1 porcja = ok. 36 g | |||
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |