Składniki
syrop glukozowy
aromaty
sól
3,6 % kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
cukier
żelatyna
14 % płatki czekolady (cukier, miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, syrop glukozowy, emulgatory (lecytyny (w tym SOJOWE), fosfatydy amonu))
proszek do pieczenia (substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), mąka PSZENNA)
skrobia modyfikowana
mąka PSZENNA
emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym)
skrobia PSZENNA
MLEKO odtłuszczone w proszku
Zawartość opakowania
Opakowanie zawiera:
250 g mieszanki do wypieku ciasta
100 g mieszanki do przyrządzenia masy
60 g płatków czekolady
Marka
Dr. Oetker
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mieszanka w proszku do przyrządzenia ciasta Kopiec Kreta.
Cechy
w środku: ciasto, masa, płatki czekolady
na formę Ø 24 cm
polska receptura od 2002 r.
O marce
Polecamy formy Dr. Oetkera!
Ø 24 cm
Dodatkowe informacje
Inspiracji i przepisów szukaj na: www.oetker.pl
Zalecenia dla alergików
Pszenica - Zawiera
Soja - Zawiera
Mleko - Zawiera
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jednostka sprzedażowa
Szerokość - 139
Wysokość - 213
Głębokość - 49
Rodzaj opakowania
Typ - Pudełko
Adres producenta
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Adres zwrotny
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 585 111 001
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Adres kontaktowy
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Kontakt
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
O producencie
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Dodatki
Smaki / Aromaty - Contains
Syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy - Contains
Przepisy
Kopiec Kreta
Ciasto w proszku
Classic z czekoladą
Przygotuj Kopiec Kreta z ulubionymi owocami
Dodaj:
do ciasta:
- 100 g miękkiej margaryny
- 2 jaja
- 75 ml mleka (ok. 7 łyżek)
- 3 banany (lub ok. 360 g innych owoców)
do masy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % tł.
- 100 ml letniej wody (ok. 10 łyżek)
do nasączenia:
- 3 łyżki wody, cukier, sok z cytryny (do smaku)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C (bez termoobiegu). Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jaja i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie.
2. Pieczenie
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: ok. 180°C
Czas pieczenia: ok. 35-45 min
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Masę można ubijać dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta.
3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów
Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokości 0,5 cm, zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz (3 łyżki wody z cukrem i sokiem z cytryny do smaku). Banany obierz, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).
4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta
Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej letnią wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez 0,5 min. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekolady.
Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
Łyżką uformuj kopułę i posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.
Ciasto może się obsypywać - to typowe dla Kopca Kreta
Smacznego :)
Zamień Kopiec Kreta w...
Borówkowy las
Wiśniowy sad
Cud malina!
Telefon kontaktowy
Serwis Konsumenta tel.: 585 111 001
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć
Ciasto można podzielić na 16 porcji.
Email kontaktowy
serwis@oetker.pl
Adres internetowy
www.oetker.pl
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (margaryna 80 % tł., mleko 2 % tł., banany ok. 360 g, śmietanka 30 % tł.) 100 g | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (margaryna 80 % tł., mleko 2 % tł., banany ok. 360 g, śmietanka 30 % tł.) 1 porcja = 105 g | (%**) |
---|---|---|---|
Energia | 1067 kJ | 1120 kJ | 13 % |
Energia | 256 kcal | 268 kcal | 13 % |
Tłuszcz | 16 g | 16 g | 23 % |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 7,7 g | 8,0 g | 40 % |
Węglowodany | 25 g | 26 g | 10 % |
w tym Cukry | 18 g | 19 g | 21 % |
Białko | 3,4 g | 3,6 g | 7 % |
Sól | 0,39 g | 0,41 g | 7 % |
**Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). | |||
Ciasto można podzielić na 16 porcji. | |||
1 porcja = około 105 g |