Składniki
syrop glukozowy
żelatyna
aromaty
3,6 % kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
sól
14 % płatki czekolady (cukier, miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, syrop glukozowy, emulgatory (lecytyny (w tym SOJOWE), fosfatydy amonu))
proszek do pieczenia (substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), mąka PSZENNA)
mąka PSZENNA
skrobia modyfikowana
skrobia PSZENNA
cukier
emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym)
MLEKO odtłuszczone w proszku
Zawartość opakowania
Opakowanie zawiera:
250 g mieszanki do wypieku ciasta
100 g mieszanki do przyrządzenia masy
60 g płatków czekolady
Marka
Dr. Oetker
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mieszanka w proszku do przyrządzenia ciasta Kopiec Kreta.
Cechy
w środku: ciasto, masa, płatki czekolady
na formę Ø 24 cm
polska receptura od 2002 r.
O marce
Polecamy formy Dr. Oetkera!
Ø 24 cm
Dodatkowe informacje
Inspiracji i przepisów szukaj na: www.oetker.pl
Zalecenia dla alergików
Soja - Zawiera
Pszenica - Zawiera
Mleko - Zawiera
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jednostka sprzedażowa
Wysokość - 213
Szerokość - 139
Głębokość - 49
Rodzaj opakowania
Typ - Pudełko
Adres producenta
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Adres zwrotny
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 585 111 001
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Adres kontaktowy
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Kontakt
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
O producencie
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Dodatki
Syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy - Zawiera
Smaki / Aromaty - Zawiera
Przepisy
Kopiec Kreta
Ciasto w proszku
Classic z czekoladą
Przygotuj Kopiec Kreta z ulubionymi owocami
Dodaj:
do ciasta:
- 100 g miękkiej margaryny
- 2 jaja
- 75 ml mleka (ok. 7 łyżek)
- 3 banany (lub ok. 360 g innych owoców)
do masy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % tł.
- 100 ml letniej wody (ok. 10 łyżek)
do nasączenia:
- 3 łyżki wody, cukier, sok z cytryny (do smaku)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C (bez termoobiegu). Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jaja i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie.
2. Pieczenie
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: ok. 180°C
Czas pieczenia: ok. 35-45 min
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Masę można ubijać dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta.
3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów
Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokości 0,5 cm, zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz (3 łyżki wody z cukrem i sokiem z cytryny do smaku). Banany obierz, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).
4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta
Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej letnią wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez 0,5 min. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekolady.
Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
Łyżką uformuj kopułę i posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.
Ciasto może się obsypywać - to typowe dla Kopca Kreta
Smacznego :)
Zamień Kopiec Kreta w...
Borówkowy las
Wiśniowy sad
Cud malina!
Telefon kontaktowy
Serwis Konsumenta tel.: 585 111 001
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć
Ciasto można podzielić na 16 porcji.
Email kontaktowy
serwis@oetker.pl
Adres internetowy
www.oetker.pl
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (margaryna 80 % tł., mleko 2 % tł., banany ok. 360 g, śmietanka 30 % tł.) 100 g | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (margaryna 80 % tł., mleko 2 % tł., banany ok. 360 g, śmietanka 30 % tł.) 1 porcja = 105 g | (%**) |
---|---|---|---|
Energia | 1067 kJ | 1120 kJ | 13 % |
Energia | 256 kcal | 268 kcal | 13 % |
Tłuszcz | 16 g | 16 g | 23 % |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 7,7 g | 8,0 g | 40 % |
Węglowodany | 25 g | 26 g | 10 % |
w tym Cukry | 18 g | 19 g | 21 % |
Białko | 3,4 g | 3,6 g | 7 % |
Sól | 0,39 g | 0,41 g | 7 % |
**Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). | |||
Ciasto można podzielić na 16 porcji. | |||
1 porcja = około 105 g |