Marka
Cenos
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Kasza jęczmienna wiejska
Cechy
czas gotowania: 15 minut
wygodne zamykanie
Opis produktu
Kasza jęczmienna wiejska powstaje z obłuszczonego, pokrojonego ziarna jęczmienia. Zawiera dużo błonnika i jest źródłem białka. Wyśmienicie smakuje jako danie główne z dodatkiem mięs i warzyw. Doskonale komponuje się także z grzybami.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym miejscu.
Jednostka sprzedażowa
Szerokość - 103
Głębokość - 66
Wysokość - 183
Rodzaj opakowania
Typ - Opakowanie wielokrotnie zamykane
Adres producenta
CENOS Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
Adres zwrotny
CENOS Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
www.cenos.pl
Kontakt
CENOS Sp. z o.o.
Oświadczenia żywieniowe
Zawiera dużo błonnika i jest źródłem białka.
Adres kontaktowy
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
Przepisy
Pulpeciki z warzywami
Składniki dla 4 osób, czas przygotowania 60 minut.
Składniki: mięso mielone wieprzowe z szynki 500 g, jajo, 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie), sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka zielona i żółta, pól pora, pól cukinii, pęczek koperku, łyżka mąki, 3 łyżki śmietany 18%.
Przygotowanie: Mięso mieszamy z jajem, solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy bułkę tartą. Formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 10 minut. Wyjmujemy pulpety na talerz, zostawiając kilka chochelek wywaru. Łyżkę mąki mieszamy z pięcioma łyżkami wody, wlewamy do wywaru, w którym gotowały się pulpety i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietanę, koper i startą gałkę muszkatołową (do smaku). Warzywa myjemy, kroimy, lekko solimy i podsmażamy na patelni. Podajemy z kaszą.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl
Adres internetowy
www.cenos.pl
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100 g produktu | % RWS* |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1379 kJ | 16 |
wartość energetyczna | 326 kcal | |
tłuszcz | 0,6 g | 1 |
w tym kwasy nasycone | 0,2 g | 1 |
węglowodany | 65,0 g | 25 |
w tym cukry | 1,9 g | 2 |
błonnik | 8,8 g | |
białko | 10,7 g | 21 |
sól | 0,03 g | 1 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |