Tekst oznakowania alergenów
Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych i innych orzechów, glutenu, sezamu, soi, mleka i gorczycy.
Marka
Sante
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Kasza jaglana
Opis produktu
Kaszę jaglaną uzyskuje się przez obłuszczenie ziaren prosa - najstarszego, uprawianego od ok. 4000 lat gatunku zboża. Kasza jaglana należy do kasz o niskim stopniu przetworzenia, co pozwoliło na zachowanie najlepszych cech ziaren.
Kaszę jaglaną można podawać do mięsnych i bezmięsnych dań obiadowych zastępując nią ziemniaki lub ryż. Kasza jaglana doskonale komponuje się z jabłkami, śliwkami lub bakaliami w formie słodkich zapiekanek. Doskonale smakuje również okraszona podsmażoną cebulką z boczkiem, doprawiona bryndzą lub ostrym serem.
Pozostałe informacje
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
*) % referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej
Zalecenia dla alergików
Soja / nasiona soi - Może zawierać
Orzeszki ziemne - Może zawierać
Gluten - Może zawierać
Orzechy - Może zawierać
Nasiona sezamu - Może zawierać
Gorczyca - Może zawierać
Mleko - Może zawierać
Przygotowanie i stosowanie
Sposób przygotowania: 1 szklankę kaszy wysyp na sitko i opłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem, co umożliwi usunięcie często występującej lekkiej goryczki. Opłukaną kaszę wrzuć do 2 szklanek wrzącej wody, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie cała wodę (ok. 20 min). Zestaw z ognia, spróbuj czy nie jest zbyt twarda, jeżeli tak, szczelnie przykryj i wstaw do lekko nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym miejscu.
Jednostka sprzedażowa
Szerokość - 140
Głębokość - 32
Wysokość - 201
Rodzaj opakowania
Typ - Torebka
Adres producenta
SANTE A. Kowalski Sp.j.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
Polska
Adres zwrotny
SANTE A. Kowalski Sp.j.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
Polska
Uwagi o produktach "SANTE" prosimy kierować do Serwisu Konsumenta
serwis@sante.pl
Przepisy
Kuchnia Sante
Zapiekanka z kaszy jaglanej z serem
Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Sante, 25 dag białego sera, 1 żółtko, cukier, kwaśna śmietana lub jogurt, masło.
Sposób przygotowania:
Naczynie do zapiekanek wysmaruj masłem i ułóż w nim kolejno: warstwę kaszy, warstwę sera utartego z żółtkiem i cukrem i warstwę kaszy. Na wierzch wyłóż trochę wiórków masła i zapiekaj ok. 1 godziny. Podawaj polane kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem.
Więcej przepisów znajdziesz na www.sante.pl
Email kontaktowy
serwis@sante.pl
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100 g produktu |
---|---|
Wartość energetyczna | 1474 kJ / 348 kcal |
Tłuszcz | 2,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g |
Węglowodany | 68,4 g |
w tym cukry | 0,1 g |
Błonnik | 3,2 g |
Białko | 10,5 g |
Sól | 0,013 g |
Witaminy: | |
Tiamina (wit. B1) | 0,73 mg (66%)* |
Ryboflawina (wit. B2) | 0,38 mg (27%)* |
Witamina B6 | 0,75 mg (53%)* |
Kwas foliowy | 30 µg (15%)* |
Składniki mineralne: | |
Fosfor | 240 mg (34%)* |
Żelazo | 4,8 mg (34%)* |
Magnez | 100 mg (27%)* |
Cynk | 3,4 mg (34%)* |
Miedź | 0,78 mg (78%)* |