Składniki
barwniki (kurkumina, karoteny)
mąka PSZENNA
cukier
aromat
skrobia
MLEKO odtłuszczone w proszku
Marka
Dr. Oetker
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Krem w proszku.
Cechy
do gotowania
Opis produktu
Krem do karpatki klasyczny Dr. Oetkera to najlepszy wybór do przygotowania ciasta typu karpatka:
- kremowa, delikatna konsystencja
- wyrazisty smak i subtelny aromat
- do gotowania na mleku i maśle
- możliwa do przygotowania lżejsza wersja na śmietance
- wystarcza na przełożenie ciasta i podzielenie go aż na 24 porcje!
Zalecenia dla alergików
Mleko - Zawiera
Pszenica - Zawiera
Przygotowanie i stosowanie
Sposób przygotowania:
Przygotuj: 0,5 l mleka i 200 g masła
1. Z 0,5 l mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotuj.
2. Odsuń mleko z ognia, wlej rozprowadzony krem. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Gotowy krem przełóż do miski, odstaw do wystudzenia.
3. Ostudzony krem zmiksuj na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj 200 g miękkiego masła, aż do połączenia składników. Gotowym kremem przełóż ciasto i wstaw do lodówki.
Wskazówka: można przyrządzić delikatniejszą wersję kremu, zastępując masło ubitą śmietanką 30% tł. (200 ml).
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jednostka sprzedażowa
Szerokość - 147
Wysokość - 206
Głębokość - 14
Rodzaj opakowania
Typ - Saszetka
Adres producenta
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Adres zwrotny
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 585 111 001
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Adres kontaktowy
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Kontakt
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
O producencie
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Przepisy
przepis na ciasto Karpatka
Szklankę wody (250 ml) zagotuj z dodatkiem (125 g) masła lub margaryny. Do wrzącej wody wsyp kubek mąki (200 g) i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, ucierając 1 min aż do utworzenia się z ciasta kuli. Ciasto wystudź, wbij kolejno 5 jajek, dokładnie ucierając mikserem, dodaj płaską łyżeczkę Proszku do pieczenia Dr. Oetkera. Blachę z wyposażenia piekarnika wysmaruj tłuszczem, połowę ciasta cienko rozsmaruj łyżką na ok. 3/4 długości blachy. Piekarnik rozgrzej do temp. 220°C, ciasto podpiecz 10 min. Nie otwieraj piekarnika! Następnie zmniejsz temp. do 170°C i piecz jeszcze 10-15 min. Drugą część ciasta upiecz tak samo. Wystudzone blaty ciasta przełóż Kremem do Karpatki Dr. Oetkera.
Telefon kontaktowy
585 111 001
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć
Po przyrządzeniu kremu wystarcza na przełożenie ciasta i podzielenie go na 24 porcje.
Email kontaktowy
serwis@oetker.pl
Adres internetowy
www.oetker.pl
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł., masło) 100 g | 1 porcja = 39 g | (%*) |
---|---|---|---|
Energia | 1186 kJ | 462 kJ | 6% |
Energia | 285 kcal | 111 kcal | 6% |
Tłuszcz | 19 g | 7,3 g | 10% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 12 g | 4,6 g | 23% |
Węglowodany | 26 g | 10 g | 4% |
w tym Cukry | 19 g | 7,4 g | 8% |
Białko | 2,4 g | 0,9 g | 2% |
Sól | 0,08 g | 0,03 g | 1% |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). | |||
Po przyrządzeniu kremu wystarcza na przełożenie ciasta i podzielenie go na 24 porcje. | |||
1 porcja = około 39 g kremu. |