Składniki
Mielone nasiona lnu zwyczajnego ( Linum usitatissimum L. ) uzyskane w procesie odtłuszczone.
Opis produktu
Len mielony uzyskany w procesie odtłuszczania jest doskonałym składnikiem codziennej zbilansowanej diety. Nasiona lnu zwyczajnego wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego , wspierają prawidłową perystaltykę jelit , a także ułatwiają prawidłowe wypróżnienie . Ponadto nasiona lnu nie zawierają glutenu.
Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością białka , błonnika pokarmowego i tłuszczów nienasyconych oraz niską zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych.
Utrzymywanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej , w suchym i ciemnym miejscu..
Przygotowanie i stosowanie
1 łyżeczkę lnu mielonego zalać 3/4 szklanki gorącej wody. Odczekać kilka minut , często mieszając. Można spożywać do 2 - 3 razy dziennie z dodatkiem mleka , owoców , soków , jogurtów lub miodu. Len mielony jest doskonałym dodatkiem do zup , pieczywa , sosów oraz płatków śniadaniowych.
Kraj
Kraj pochodzenia - Polska
Adres producenta
Oleofarm Sp.z.o.o
ul.Mokronoska 8
52-407 Wrocław
Adres zwrotny
Oleofarm Sp.z.o.o
ul.Mokronoska 8
52-407 Wrocław
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1291 kJ/311 kcal |
Tłuszcz | 9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 1,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 6,2 g |
Węglowodany | 7 g |
w tym cukry | 2 g |
Błonnik | 38 g |
białko | 32 g |
sól | 0,15 g |