Kraj pochodzenia głównego składnika
Polska
Opis marketingowy
Masło klarowane (topione), tzw. „płynne złoto” (znane także pod nazwą masło GHEE), to ekskluzywny produkt, zawierający wyłącznie tłuszcz mleczny, o bursztynowej barwie, przyjemnym, lekko orzechowym aromacie oraz delikatnym smaku. Dostarcza wyjątkowego smaku i aromatu wielu potrawom. Nie pali się w wysokich temperaturach. Nie wsiąka w smażone potrawy, przez co jest bardzo wydajny.
Stosowany do celów kulinarnych, m.in:
- smażenia: ryb, delikatnych mięs, skorupiaków i warzyw;
- podsmażania: pierogi lub kopytka zyskują nie tylko niezapomniany smak, ale także chrupiącą, złotą skórkę;
- pieczenia: użyty jako składnik serników, ciast kruchych, ucieranych oraz drożdżowych sprawia, że są delikatne i puszyste. Idealny do pieczenia pączków i chrustu;
- polewania: warzyw ugotowanych na parze.
Składniki
masło nie solone otrzymane ze śmietanki pasteryzowanej
Sposób przechowywania
przechowywać w warunkach chłodniczych
Temperatura przechowywania min - max
0 - 10 °C
Nazwa producenta
SM Mlekovita
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | |
---|---|
Zawartość soli | 0 g |
Zawartość białek | 0,1 g |
Cukry | 0,1 g |
Zawartość węglowodanów | 0,1 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 65 g |
Zawartość tłuszczów (ogólnie) | 99,8 g |
Wartość energetyczna kJ | 3693 kJ |
Wartość energetyczna kcal | 898 kcal |