Składniki
pasternak
marchew
cebula
liście laurowe
pieprz czarny
ziele angielskie
czosnek - 38%
majeranek - 6,6%
koperek
sól
liście selera
Tekst dotyczący alergenów
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, soję, zboża zawierające gluten.
Marka
Kamis
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mieszanka przyprawowa.
Cechy
bez dodatku glutaminianu monosodowego
gwarancja jakości
Opis produktu
Kwaśna zupa, zaprawiana mlekiem albo śmietaną, gotowana na bulionie, z grzybami lub kiełbasą to przysmak północnych Słowian. Ciekawe, jak różne są nazwy na określenie podobnych potraw. Staropolski przysmak - żur - to zupa na zakwasie z żytniej mąki razowej. Podstawą białego barszczu była kiedyś kiszona roślina o tej nazwie. Dziś barszcz nie ma z nią wiele wspólnego. Biały barszcz od żuru różni się tym, że jest zrobiony na zakwasie z mąki pszennej. Jest jeszcze zalewajka, czyli ugotowane kostki ziemniaków zalane żurem.
Zalecenia dla alergików
Soja - Może zawierać
Gorczyca - Może zawierać
Seler - Zawiera
Zboża zawierające gluten - Może zawierać
Jaja - Może zawierać
Mleko - Może zawierać
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Jednostka sprzedażowa
Szerokość - 110
Wysokość - 145
Głębokość - 6
Rodzaj opakowania
Typ - Torebka
Adres producenta
McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Adres zwrotny
McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Więcej inspiracji znajdziecie na:
www.facebook.com/Kamis. Życie ze smakiem
www.kamis.pl
Adres kontaktowy
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Kontakt
McCormick Polska S.A.
Informacje o dodatkach: pozostały tekst
bez dodatku glutaminianu monosodowego
Przepisy
Żurek na wędzonym boczku
Składniki (dla 4 osób): 150 g boczku wędzonego, 150 g kiełbasy wędzonej lub białej, 1 szklanka zakwasu, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki chrzanu, 3 łyżki śmietany 18%, 1 opakowanie Przyprawy do żurku i barszczu białego Kamis.
Przygotowanie:
1. Boczek i kiełbasę zalej 2 l wody i gotuj ok. 90 minut. Następnie wyjmij je z wywaru.
2. Do zakwasu dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i wlej całość do wywaru. Zagotuj.
3. Dodaj przyprawę, chrzan, a na koniec śmietanę.
4. Żurek podawaj w wydrążonych małych chlebach z dodatkiem pokrojonej kiełbasy i jajek ugotowanych na twardo.
Kraj
Kraj pochodzenia - Polska
Opakowanie logistyczne
GTIN - 05900084149020
Pochodzenie
Tekst dowolny o pochodzeniu - Wyprodukowano w Polsce
Adres internetowy
www.kamis.pl
Media społecznościowe
www.facebook.com/Kamis. Życie ze smakiem
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu: |
---|---|
Wartość energetyczna | 866/206 (kJ/kcal) |
Tłuszcz | 0,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 33 g |
w tym cukry | 32 g |
Białko | 9,6 g |
Sól | 45,0 g |