Tekst dotyczący alergenów
Może zawierać jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
Składniki
grzyby suszone (borowiki)
kminek - 7%
papryka słodka - 6,5%
cukier
czosnek granulowany - 6%
sól
ziele angielskie
owoc jałowca
gorczyca biała
kolendra
rozmaryn
suszony koncentrat grzybów leśnych (koncentrat grzybów leśnych, maltodekstryna, barwnik: karmel amoniakalny)
Marka
Kamis
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mieszanka przyprawowa.
Cechy
bez dodatku glutaminianu monosodowego
gwarancja jakości
Opis produktu
Podróżując, poznałem ważną zasadę: w gościnie zjada się to, co poda gospodarz. Nie grymasiłem więc na widok śniadania z bigosem litewskim w roli głównej. Był ze słodkiej kapusty, kwaśnych jabłek i co najmniej pięciu gatunków mięsa. Ponoć im więcej razy odgrzewany, tym lepszy, choć nie jest łatwo zachować taki bigos na kolejne posiłku, bo nawet o poranku szybko znika.
Zalecenia dla alergików
Gorczyca - Zawiera
Mleko - Może zawierać
Zboża zawierające gluten - Może zawierać
Soja - Może zawierać
Seler - Może zawierać
Jaja - Może zawierać
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Jednostka sprzedażowa
Szerokość - 110
Głębokość - 6
Wysokość - 145
Rodzaj opakowania
Typ - Torebka
Adres producenta
McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Adres zwrotny
McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Więcej inspiracji znajdziecie na:
www.facebook.com/Kamis. Życie ze smakiem
www.kamis.pl
Adres kontaktowy
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Kontakt
McCormick Polska S.A.
Informacje o dodatkach: pozostały tekst
bez dodatku glutaminianu monosodowego
Przepisy
Bigos
Składniki (dla 6 osób): 1,2 kg kiszonej kapusty, 300 g wołowiny, 300 g wieprzowiny, 200 g kiełbasy, 1 cebula, 3 łyżki powideł śliwkowych lub 10 śliwek suszonych, produkty Kamis: 1 łyżka Przyprawy do bigosu i potraw z kapusty, 2 Liście laurowe, 5 ziaren Ziela angielskiego, 5 ziaren Pieprzu czarnego, Sól morska w młynku.
Przygotowanie:
1. Kapustę odciśnij, pokrój, zalej wodą. Po zagotowaniu, gdyby była za kwaśna, odlej sok (nie wylewaj) i dolej wody. Gotuj ok. 1,5 godziny.
2. Mięso obsmaż na patelni, przełóż do brytfanki, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele i pieprz. Delikatnie posól.
3. Piecz w piekarniku ok. 1,5 godziny.
4. Kiełbasę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni. Dodaj do kapusty razem z pokrojonym w kostkę mięsem i cebulą. Wsyp 1 łyżkę przyprawy, dodaj powidła śliwkowe (lub śliwki suszone), dokładnie wymieszaj i całość gotuj ok. 1 godzinę. W razie potrzeby, gdyby bigos był za mało kwaśny, dodaj soku z kapusty.
Kraj
Kraj pochodzenia - Polska
Opakowanie handlowe
GTIN - 02500193801029
Opakowanie logistyczne
GTIN - 05900084061285
Pochodzenie
Tekst dowolny o pochodzeniu - Wyprodukowano w Polsce
Adres internetowy
www.kamis.pl
Media społecznościowe
www.facebook.com/Kamis. Życie ze smakiem
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | Średnia wartość odżywcza 100 g produktu: |
---|---|
Wartość energetyczna | 904/217 (kJ/kcal) |
Tłuszcz | 7,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g |
Węglowodany | 19 g |
w tym cukry | 18 g |
Białko | 9,6 g |
Sól | 41,5 g |