Składniki
długoziarnisty ryż do risotto
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Przygotowanie i stosowanie
Składniki dla 4 osób : 320 g Riso Gallo Arborio (jedno opakowanie wystarczy dla 6 osób), 1 litr gorącego bulionu z kurczaka lub warzywnego, 1 średnia posiekana cebula, 40 g masła, 1 kieliszek wytrawnego wina, świeżo utarty parmezan oraz inne dodatki według własnego uznania
1. Do rondelka z roztopionym masłem wrzucić posiekaną cebulkę i poczekać aż się zeszkli. Dodać ryż , mieszać od czasu do czasu do momentu kiedy stanie się przezroczysty.
2. Wlać wino i mieszać aż wyparuje. Dodać łyżkę wazową gorącego bulionu i gotować na wolnym ogniu.
3. W razie potrzeby ponownie dolać bulionu. Gotować ok. 18 minut aż ryż stanie się miękki, delikatny i kremowy ale nierozgotowany - "al dente".
4. Dodać parmezan oraz wg własnej fantazji inne dodatki. Przyprawić do smaku. Pozostawić pod przykryciem przez 2 minuty.
Kraj
Kraj pochodzenia - Włochy
Rodzaj opakowania
Typ - Karton
Adres producenta
Gyartja :
RISO GALLO S.p.A.
Viale Riccardo Preve4
27038 Robbio
Adres zwrotny
Dystrybutor: North Coast S.A.,
ul. 3 Maja 8,
05-800 Pruszków.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100 g |
---|---|
wartość energetyczna | 1478 kJ / 348 kcal |
tłuszcz | 0,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
węglowodany | 78,3 g |
w tym cukry | 0,2 g |
błonnik | 0,7 g |
białko | 6,8 g |
sól | 0,0 g |