Kraj pochodzenia głównego składnika
Polska
Opis marketingowy
Ser smażony
tradycyjny produkt z Wielkopolski, wytwarzany zgodnie z dawną recepturą gospodyń domowych, sporządzony na bazie twarogu z chudego mleka z dodatkiem masła, bez konserwantów
Wielkopolski ser smażony produkuje się w dwóch wariantach smakowych:
- wielkopolski ser smażony naturalny (czysty)
- wielkopolski ser smażony z kminkiem.
Konsystencja sera smażonego jest zwięzła, jednolita, plastyczna. Ser najczęściej pakowany jest w kubeczki. Ma kolor od jasnokremowego do żółtego – w zależności od ilości masła użytego do produkcji sera smażonego oraz intensywności smażenia. W przypadku sera smażonego z kminkiem w masie serowej widoczne są ziarenka kminku. Smak i zapach typowy dla sera smażonego - pochodzący od zgliwiałego twarogu.
Ser smażony to produkt, który został wpisany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na krajową Listę Produktów Tradycyjnych i obecnie ubiega się w Unii Europejskiej o Chronione Oznaczenie Geograficzne - Produktu Regionalnego z Wielkopolski.
Idealnie nadaje się na kanapki i do zapiekanek
Składniki
Twaróg, masło, sól, kminek
Sposób przechowywania
przechowywać w warunkach chłodniczych
Temperatura przechowywania min - max
1 - 8 °C
Nazwa producenta
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP-TOMYŚL
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | |
---|---|
Zawartość soli | 1,6 g |
Zawartość białek | 20,5 g |
Cukry | 4,2 g |
Zawartość węglowodanów | 4,2 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 6,5 g |
Zawartość tłuszczów (ogólnie) | 7,5 g |
Wartość energetyczna kJ | 695 kJ |
Wartość energetyczna kcal | 166 kcal |