Składniki
złociste nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.).
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie
Propozycja przygotowania:
1 łyżkę siemienia lnianego zalać 3/4 szklanki ciepłej wody. Odczekać kilka minut często mieszając. Pić 2-3 razy dziennie. Siemię lniane można przed zalaniem wodą również zemleć. Kleik przygotowany ze zmielonego siemienia lnianego można spożywać z dodatkiem mleka lub jogurtu. Mielone siemię lniane można dodawać także do zup, pieczywa, sosów, płatków śniadaniowych oraz pasty przygotowanej na bazie oleju lnianego i białego sera.
Uwaga! Siemię lniane należy zemleć na świeżo bezpośrednio przed dodaniem do potraw.
Adres producenta
Oleofarm Sp. z o.o.
ul. Mokronoska 8
52-407 Wrocław
Adres zwrotny
Oleofarm Sp. z o.o.
ul. Mokronoska 8
52-407 Wrocław
infolinia: 801 60 60 66
71 334 79 79
www.oleofarm.pl
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 2135 kJ/518 kcal |
Tłuszcze | 42 g |
w tym kwasy tłuszczowe | 4,0 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 7,9 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 30 g |
Węglowodany, w tym: | 1,7 g |
cukry | 1,4 g |
Błonnik | 26 g |
Białko | 21 g |
Sól | 0,12 g |