Tekst dotyczący alergenów
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
Marka
Kamis
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Wanilia laska.
Cechy
zbierana ręcznie, aby zachować jak najwięcej naturalnego smaku, aromatu oraz kształtu
Dodatkowe informacje
Więcej inspiracji na stronie
www.kamis.pl
Zalecenia dla alergików
Zboża zawierające gluten - Może zawierać
Jaja - Może zawierać
Gorczyca - Może zawierać
Mleko - Może zawierać
Soja - Może zawierać
Seler - Może zawierać
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Rodzaj opakowania
Typ - Saszetka
Jednostka sprzedażowa
Szerokość - 110
Wysokość - 145
Głębokość - 5
Adres producenta
McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Adres zwrotny
McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Kontakt
McCormick Polska S.A.
Adres kontaktowy
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Przepisy
Flan karmelowy
Przygotowanie 10 min. + czas studzenia
Gotowanie 55 min.1.
Porcje 6
Składniki:
500 ml mleka tłustego
½ laski wanilii Kamis
75 g cukru pudru
2 jaja
4 żółtka
Karmel:
100 g cukru
100 ml wody
1. Mleko wlej do rondelka, wanilię przetnij wzdłuż, wyjmij z niej kryształki wanilii i wszystko razem wrzuć do mleka. Zagotuj i wystudź.
2. Jaja i żółtka utrzyj z cukrem ale tak żeby nie napowietrzyć ich, połącz z wystudzonym mlekiem, powoli wymieszaj.
3. W międzyczasie cukier podgrzewaj w rondelku, gdy będzie miał złoty kolor wlej wodę, gotuj aż uzyskasz jednolitą konsystencję płynnego karmelu, rozlej go po ok. 2 łyżkach do foremek żaroodpornych.
4. Masę z mleka i jaj rozlej do foremek, piecz przez 55 min w temp. 95°C.
5. Podawaj dobrze schłodzone. Przed podaniem wyjmij z foremek tak żeby karmel znalazł się na górze i spłynął.