Składniki
sól
woda
mąka żytnia (zawiera gluten)
przyprawy
Marka
Rolnik
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Żurek na zakwasie koncentrat. Produkt pasteryzowany.
Pozostałe informacje
Pojemność opakowania 370 ml
Zalecenia dla alergików
Zboża zawierające gluten - Zawiera
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Jednostka sprzedażowa
Szerokość - 73
Wysokość - 125
Głębokość - 73
Informacje o recyklingu
Opakowanie - Nadające się do recyklingu
Rodzaj opakowania
Typ - Słoik
Adres producenta
Wyprodukowano dla:
Firma Handlowa Rolnik Sp. Jawna
ul. Przelotowa 7
43-190 Mikołów
Adres zwrotny
Firma Handlowa Rolnik Sp. Jawna
ul. Przelotowa 7
43-190 Mikołów
www.rolnik.pl
Adres kontaktowy
ul. Przelotowa 7
43-190 Mikołów
Kontakt
Firma Handlowa Rolnik Sp. Jawna
Przepisy
Przepis na Żurek domowy (na około 3 litry wywaru)
Składniki: 400 g białej kiełbasy, 100 g wędzonego boczku, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 2 suszone grzybki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 0,2 l kwaśnej śmietany, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, sól, pieprz, szczypta majeranku. Obrane warzywa zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, umyte i namoczone grzyby. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki i podsmażamy na tłuszczu. Wywar z warzyw przecedzamy i zalewamy żurem. Do gotującej się zupy dodajemy wcześniej przygotowane produkty oraz roztarty czosnek, sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy przez następne 20 minut, dodając w końcowej fazie śmietanę i szczyptę majeranku. Na talerzu układamy połówki ugotowanego na twardo jajka i zalewamy żurkiem. Życzymy smacznego!
Opakowanie logistyczne
GTIN - 05900919003237
Adres internetowy
www.rolnik.pl
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100 g: |
---|---|
Wartość energetyczna | 220 kJ/ 52 kcal |
Tłuszcz | <0,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | <0,1 g |
Węglowodany | 11 g |
w tym cukry | 0,4 g |
Białko | 0,9 g |
Sól | 0,40 g |